Ezt a napot a világban különféle módon ünneplik, karneválok, fesztiválok formájában.
Magyarországon Zala megyében húshagyó kedden Maskurázás a szokás.
Míg az angol szász országokban Pancake Day-nek nevezik, ehhez köthetően terjed el a
Palacsinta világnapja
Palacsinta egy egyszerű gyorsan elkészíthető desszert édesség főétel mikor hogy alakul.
Készülhet sós vagy édes változatban, laposan, feltekerve, tortában...
Összetevői országonként változnak, az alap hozzávalók liszt, tojás, só, cukor, víz, tej megegyezik.
Palacsinta világnapjára egy Bécsi palacsintát hoztam
Hozzávalók:
a tésztához
- 30dkg tönköly liszt világos
- 3db tojás
- 2,5dl tej
- 2,5dl szénsavas víz
- ízlés szerint só
- 5dkg vaj
a töltelékhez
- 3db tojás
- 3dkg cukorhelyettesítő
- 50dkg túró
- 10dkg mazsola
- 1ek rum
- 1db zöld citrom leve és héja
az öntethez
- 1dl tej
- 2db tojás
- 2dkg negyedannyi cukorhelyettesítő
- 1db zöld citrom héja-reszelve
Elkészítés
- A palacsinta tészta hozzávalóiból összekevertem a tésztát és fél órát pihentettem, majd nem túl vékonyakra kisütöttem.
- A töltelékhez a rumba áztatott mazsolát, túrót összekevertem a tojássárgával, cukorpótlóval, citrom levével, héjával, a felvert tojásfehérjével.
- Megtöltöttem a palacsintákat, kettévágtam, vajjal kikent sütőedénybe ferdén belerakosgattam.
- Az öntet hozzávalóit összekeverve meglocsoltam a palacsintát.
- 180°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsült.